Zamrażarki konwekcyjne

www.27grudnia1918.com

Przemysł spożywczy wykorzystuje zamrażarki, których nazwy biorą się od sposobu w jaki zamrażają. Najpopularniejszymi zamrażarkami tego typu, są urządzenia konwekcyjne. Do maszyn tego rodzaju zalicza się zamrażarki komorowe, tunelowe, taśmowe i fluidyzacyjne. Zamrażarki komorowe konstruowane są w postaci bezprzelotowych, izolowanych komór.

Umieszcza się w nich żywność, która jest pozostawiana luzem bądź w opakowaniu. Produkty następnie rozmieszcza się na stojakach bądź specjalnych wózkach, a później zamraża do – 30°C za pomocą powietrza oziębionego. W takich komorach mrozi się zwykle jaja, mięso, owoce, warzywa oraz lody. W zamrażarkach tunelowych przechowuje się natomiast produkty, chłodzone na tacach czy półkach.

Tunele chłodnicze wykorzystuje się do mrożenia warzyw, owoców, mięsa, pieczywa, ryb i filetów. Chłodziarki taśmowe służą do mrożenia żywności w sposób ciągły. Przenośniki w urządzeniach tego typu obracają się wokół bębna. Do mrożenia produktów stosuje się azot bądź zimne powietrze.

Chłodziarki fluidyzacyjne służą natomiast do zamrażania drobnych produktów, takich jak jagody, groszek czy truskawki.

ProfiTechnik kostki chodnikowe chodniki z kostki z kostki chodniki